Mortar Board-01

8 SEMESTER

Achievement-01

ACCREDITED BY MQA

money 2-01

PTPTN DISEDIAKAN

Mortar Board-01

8 SEMESTER

Achievement-01

ACCREDITED BY MQA

money 2-01

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini melatih pelajar untuk menjadi pengendali makanan yang berkebolehan dan profesional. Pelajar akan mempelajari aspek-aspek pengurusan yang diperlukan untuk menjadi profesional dalam pengurusan operasi makanan & minuman atau operasi dapur, sekaligus berpeluang menceburi kerjaya pengurusan dalam industri perhotelan.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Maqbul dalam mana-mana mata pelajaran, atau yang setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 4.0 dalam International English Language Testing System (IELTS) / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 2 ATAU yang setaraf dengannya

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Maqbul dalam mana-mana mata pelajaran, atau yang setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 4.0 dalam International English Language Testing System (IELTS) / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 2 ATAU yang setaraf dengannya

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Pengajian Malaysia 2 (For Malaysian) / Bahasa Melayu Komunikasi 1 (International)
  • Reading, Vocabulary & Grammar 2
  • Theory of Food
  • Introduction to Hospitality & Tourism
  • Introduction to Entrepreneurship

SEMESTER 2

  • Principles of Moral & Ethics/ Bahasa Kebangsaan A**
  • Basic Academic Reading & Writing
  • Introduction to Culinary Skills
  • Kitchen Organisation

SEMESTER 3

  • Family Institution
  • Essentials Business Communication Skills
  • Financial Accounting 1
  • Meat Identification & Fabrication

SEMESTER 4

  • Social Human Skills
  • Human Resource Management
  • Food & Beverage Management
  • Garde Manger

SEMESTER 5

  • Food & Beverage Service
  • Asas Pastri & Bakeri
  • Food Sanitisation
  • Western Cookery

SEMESTER 6

  • Intermediate Pastry
  • Malaysian Cuisine
  • Nutrition

SEMESTER 7

  • Hospitality Cost Control
  • International Cuisine
  • Advance Food Concept & Dining Room Service

SEMESTER 8

  • Practicum

PROSPEK KERJAYA

  • Cef
  • Pemilik Restoran
  • Penasihat Makanan dan Minuman
  • Pengurus Rangkaian Makanan dan Minuman
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Pembelian
  • Apa jua jawatan dalam Industri Perkhidmatan Makanan

PROSPEK KERJAYA

  • Cef
  • Pemilik Restoran
  • Penasihat Makanan dan Minuman
  • Pengurus Rangkaian Makanan dan Minuman
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Pembelian
  • Apa jua jawatan dalam Industri Perkhidmatan Makanan

BORANG PERMOHONAN








    Diploma In Culinary Arts Malaysia 2022 | KLMUC