Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini melatih pelajar untuk menjadi pengendali makanan yang berkebolehan dan profesional. Pelajar akan mempelajari aspek-aspek pengurusan yang diperlukan untuk menjadi profesional dalam pengurusan operasi makanan & minuman atau operasi dapur, sekaligus berpeluang menceburi kerjaya pengurusan dalam industri perhotelan.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) sekurang-kurangnya gred Maqbul dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan sekurang-kurangnya dengan CGPA 2.00 atau setaraf. Pelajar antarabangsa perlu memperoleh skor sekurang-kurangnya 4.0 dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) / Memperoleh Band 2 MUET atau setaraf dengannya.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) sekurang-kurangnya gred Maqbul dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan sekurang-kurangnya dengan CGPA 2.00 atau setaraf. Pelajar antarabangsa perlu memperoleh skor sekurang-kurangnya 4.0 dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) / Memperoleh Band 2 MUET atau setaraf dengannya.

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Pengajian Malaysia 2 (For Malaysian) / Bahasa Melayu Komunikasi 1 (International)
  • Pembacaan, Perbendaharaan & Tatabahasa 2
  • Teori Makanan
  • Pengenalan kepada Hospitaliti & Pelancongan
  • Pengenalan kepada Keusahawanan

SEMESTER 2

  • Prinsip Moral & Etika/Bahasa Kebangsaan A**
  • Pembacaan & Penulisan Akademik Asas
  • Pengenalan kepada Kemahiran Kulinari
  • Penyusunan Dapur

SEMESTER 3

  • Institusi Kekeluargaan
  • Kemahiran Komunikasi Perniagaan Penting
  • Perakaunan Kewangan 1
  • Pengenalan & Fabrikasi Daging

SEMESTER 4

  • Kemahiran Sosial Insan
  • Pengurusan Sumber Manusia
  • Pengurusan Makanan & Minuman
  • Makanan Sejuk

SEMESTER 5

  • Servis Makanan & Minuman
  • Asas Pastri & Bakeri
  • Sanitasi Makanan
  • Masakan Barat

SEMESTER 6

  • Pastri Peringkat Pertengahan
  • Masakan Malaysia
  • Nutrisi

SEMESTER 7

  • Kawalan Kos Hospitaliti
  • Masakan Antarabangsa
  • Konsep Lanjutan Makanan & Servis Ruang Makan

SEMESTER 8

  • Latihan Industri

PROSPEK KERJAYA

  • Cef
  • Pemilik Restoran
  • Penasihat Makanan dan Minuman
  • Pengurus Rangkaian Makanan dan Minuman
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Pembelian
  • Apa jua jawatan dalam Industri Perkhidmatan Makanan

PROSPEK KERJAYA

  • Cef
  • Pemilik Restoran
  • Penasihat Makanan dan Minuman
  • Pengurus Rangkaian Makanan dan Minuman
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Pembelian
  • Apa jua jawatan dalam Industri Perkhidmatan Makanan
enquire-now
Diploma In Culinary Arts Malaysia 2022 | KLMUC