Mortar Board-01

9 SEMESTER

Achievement-01

ACCREDITED BY MQA

money 2-01

PTPTN DISEDIAKAN

Mortar Board-01

9 SEMESTER

Achievement-01

ACCREDITED BY MQA

money 2-01

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini menyediakan pelajar untuk peluang perniagaan, operasi, pengurusan dan pemasaran dengan menyediakan kerja kursus yang sengit yang menggabungkan kedua-dua pengalaman pembelajaran teori dan praktikal. Pelajar akan menguasai kemahiran yang boleh dipercayai yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya pengurusan dalam industri hotel dan restoran.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam dua (2) subjek, atau yang setaraf dengannya

Lulus dalam STAM dengan gred minimum Jayyid atau yang setaraf dengannya

Matrikulasi/Asasi dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Diploma (Tahap 4, MQF) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 5.0 dalam IELTS OR / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 3 ATAU yang setaraf dengannya

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam dua (2) subjek, atau yang setaraf dengannya

Lulus dalam STAM dengan gred minimum Jayyid atau yang setaraf dengannya

Matrikulasi/Asasi dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Diploma (Tahap 4, MQF) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 5.0 dalam IELTS OR / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 3 ATAU yang setaraf dengannya

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Pengenalan Industri Perhotelan & Pelancongan
  • Pembacaan dan Penulisan Akademik Peringkat Pertengahan
  • Pemikiran Kritikal dan Kreatif
  • TITAS (Malaysian)/Bahasa Melayu Komunikasi 2 (Antarabangsa)
  • Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
  • Hubungan Etnik (Pelajar Malaysia)

SEMESTER 2

  • Business Communication Skills
  • Sanitasi Makanan
  • Operasi Pengemasan & Pengurusan
  • Prinsip Pengurusan
  • Pengurusan Makanan dan Minuman
  • Kemahiran Komunikasi Efektif/Bahasa Kebangsaan A

SEMESTER 3

  • Penulisan Teknikal
  • Analisis Operasi Bahagian Bilik
  • Keusahawanan
  • Pengurusan Krisis Perhotelan
  • Penyelesaian Masalah Secara Kreatif
  • Perakaunan Kewangan

SEMESTER 4

  • Pengurusan Perkhidmatan Katering
  • Pemasaran Perkhidmatan Perhotelan
  • Kepimpinan dan Dinamik Pasukan
  • Projek Kemahiran Sosial & Manusia
  • Pengurusan Kelab

SEMESTER 5

  • Kaedah Kajian
  • Mengurus Sumber Manusia
  • Sejarah dan Budaya Makanan
  • Pengawasan dalam Industri Perhotelan
  • Pengurusan Kuantiti Makanan

SEMESTER 6

  • Tatacara Organisasi
  • Pengurusan Perakaunan
  • Aspek Perundangan dalam Industri Perhotelan
  • Pengurusan Acara
  • Pengurusan Operasi Perkhidmatan

SEMESTER 7

  • Pembangunan Peribadi
  • Francais Hotel dan Restoran
  • Reka Bentuk dan Susun Atur Kemudahan Perkhidmatan Makanan

SEMESTER 8

  • Kertas Projek

SEMESTER 9

  • Latihan Industri

PROSPEK KERJAYA

Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perhotelan (Kepujian) akan memberi anda peluang kerjaya di mana-mana bahagian dunia. Kerjaya yang menarik, sambil menuntut kerja keras, menawarkan gaji yang menarik dan prospek kemajuan kerjaya yang cemerlang. Terdapat juga peluang yang luas untuk memperbaiki diri kerana anda akan dapat mengembara, bertemu orang ramai dan mendapat pendedahan antarabangsa. Dengan pengurusan hotel dan kemahiran yang berkaitan, anda boleh memilih daripada pelbagai jenis kerjaya di pelbagai peringkat pengurusan, penyeliaan dan operasi dalam industri perhotelan, perkhidmatan dan makanan dan minuman.

  • Pengurus Rumah Eksekutif
  • Pengurus Pejabat Depan
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Jualan
  • dan banyak lagi.

PROSPEK KERJAYA

Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perhotelan (Kepujian) akan memberi anda peluang kerjaya di mana-mana bahagian dunia. Kerjaya yang menarik, sambil menuntut kerja keras, menawarkan gaji yang menarik dan prospek kemajuan kerjaya yang cemerlang. Terdapat juga peluang yang luas untuk memperbaiki diri kerana anda akan dapat mengembara, bertemu orang ramai dan mendapat pendedahan antarabangsa. Dengan pengurusan hotel dan kemahiran yang berkaitan, anda boleh memilih daripada pelbagai jenis kerjaya di pelbagai peringkat pengurusan, penyeliaan dan operasi dalam industri perhotelan, perkhidmatan dan makanan dan minuman.

  • Pengurus Rumah Eksekutif
  • Pengurus Pejabat Depan
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Jualan
  • dan banyak lagi.

BORANG PERMOHONAN








    Bachelor Of Science (Hons) In Hotel & Restaurant Management | KLMUC