Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini akan melengkapkan pelajar dengan kemahiran asas dan latihan yang diperlukan untuk menguruskan hal-hal tetamu, pengemasan dan operasi makanan & minuman secara berkesan dalam industri perhotelan. Pelajar akan turut mempelajari tentang tanggungjawab penyeliaan, membina asas dalam perniagaan dan juga membangunkan kemahiran keusahawanan.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Maqbul dalam mana-mana mata pelajaran, atau yang setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 4.0 dalam International English Language Testing System (IELTS) / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 2 ATAU yang setaraf dengannya

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Maqbul dalam mana-mana mata pelajaran, atau yang setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan atau yang setaraf dengannya

Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 4.0 dalam International English Language Testing System (IELTS) / Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 2 ATAU yang setaraf dengannya

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Pengajian Malaysia 2 (For Malaysian) / Bahasa Melayu Komunikasi 1 (International)
  • Reading, Vocabulary & Grammar 2
  • Creative & Critical Thinking
  • Introduction to Hospitality & Tourism
  • Introduction to Entrepreneurship

SEMESTER 2

  • Prinsip Moral & Etika Bahasa Kebangsaan A
  • Basic Academic Reading & Writing
  • Fundamentals of Information Technology
  • Theory of Food
  • Introduction to Culinary Skills

SEMESTER 3

  • Family Institution
  • Drama & Peranan Watak dalam Bahasa Inggeris
  • Principles of Management
  • Operasi Pejabat Pentadbiran

SEMESTER 4

  • Social Human Skills
  • Pemasaran Jualan untuk Hospitaliti & Pelancongan
  • Servis F&C
  • Operasi Pengemasan Penginapan

SEMESTER 5

  • Produksi Hotel & Servis Komersial
  • Food & Beverage Management
  • Pembangunan & Analisa Menu

SEMESTER 6

  • Event Management
  • Financial Accounting 1
  • Human Resource Management

SEMESTER 7

  • Hospitality Cost Control
  • Pembangunan Profesional
  • Penyelenggaraan Hotel

SEMESTER 8

  • Practicum

PROSPEK KERJAYA

Graduan akan dapat menceburi bidang kerjaya seperti berikut dan berbekalkan pengalaman, mampu menyandang jawatan eksekutif dan pengurusan dalam industri hospitaliti, pelancongan dan industri berteraskan perkhidmatan lain seperti restoran dan syarikat perhubungan awam. Bahkan bagi graduan yang ingin memulakan perniagaan mereka sendiri mampu berbuat demikian.

  • Koordinator Majlis
  • Penerbit
  • Pegawai Pentadbiran dan Penempahan Bilik
  • Pegawai Perhubungan Awam
  • Koordinator Jualan
  • Penyelia Penyelenggaraan Aras
  • dan banyak lagi.

PROSPEK KERJAYA

Graduan akan dapat menceburi bidang kerjaya seperti berikut dan berbekalkan pengalaman, mampu menyandang jawatan eksekutif dan pengurusan dalam industri hospitaliti, pelancongan dan industri berteraskan perkhidmatan lain seperti restoran dan syarikat perhubungan awam. Bahkan bagi graduan yang ingin memulakan perniagaan mereka sendiri mampu berbuat demikian.

  • Koordinator Majlis
  • Penerbit
  • Pegawai Pentadbiran dan Penempahan Bilik
  • Pegawai Perhubungan Awam
  • Koordinator Jualan
  • Penyelia Penyelenggaraan Aras
  • dan banyak lagi.
enquire-now
Diploma In Hotel Management Malaysia | KLMUC