CALL TOLL FREE NOW
1-800-88-5568

Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 AND PRIVACY NOTICE  

Cosmopoint Sdn. Bhd. is undergoing an exercise to comply with the Personal Data Protection Act 2010. This Act was introduced by the Malaysian Government to regulate the processing of personal data in commercial transactions. This Act requires us to inform you of your rights in respect of your personal data that is being processed or that is to be collected and further processed by us and the purposes for the data processing. The Act also requires us to obtain your consent to the processing of your personal data. We are therefore committed to prevent personal data of individuals being used inappropriately, and ensure compliance with legal, and regulatory requirements for data protection, and privacy.

We shall process the personal data for the following purposes (which may include purposes directly related to the said purposes) (“the Purposes”):-

  • To provide services to you
  • To provide you with information on products and services of Cosmopoint Sdn. Bhd., Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMUC) and Cosmopoint Colleges
  • To improve our products and services
  • To administer your participation in any contest/programme organized by us
  • To send you promotional message and special offers of our products and services
  • To better understand your needs as our customer
  • For security and fraud prevention purposes
  • For statistical analysis, market survey and trend analysis
  • For profiling your preferences
  • For finance and marketing activities
  • For our corporate governance
  • To communicate with you
  • To respond to your inquiries
  • Internal record keeping and internal activities of Cosmopoint Sdn. Bhd.
  • Internal record keeping and internal activities of KLMUC and Cosmopoint Colleges, such as for registration, deferment application, drop/withdrawal application, transfer application, credit transfer application, change of program, internship program, examination, result, hostel placement, students activities and other related internal processes and activities.
  • To assess your job application

Your personal data and other information (collectively, “Personal Data”) will be collected from on-line form, on-line application, registration or feedback form during your visit to Cosmopoint and KLMUC websites, in your application to register for the course/program at our KLMUC and Cosmopoint Colleges premises, roadshows, exhibitions and/or submitted to us by any third party. You may be required to provide us with your Personal Data such as your name, IC Number, passport number, telephone number, e-mail address, course/programme, mailing/residence addresses and country/state origin, including any additional information you may subsequently provide, may be used and processed by us.

Processing in relation to personal data means collecting, recording, holding or storing the personal data or carrying out any operation or set of operations on the personal data.

Failure to provide us with such personal data, we may not be able to process and/or disclose your personal data for any of the above Purposes. By providing us with your personal data you are deemed to have consented to our collection, retention and/or processing of your personal data for the Purposes and that you declare that you have read, understood and accepted the statements and terms herein. You may at any time withdraw your consent to us or limit our processing of your personal data by notifying us.

The personal data collected by us is deemed to be accurate until and unless you notify us otherwise. You have to ensure that all personal information submitted and retained by us are accurate, not misleading, updated and complete in all aspects. For the avoidance of doubt, we and/or the Group and/or its employees or authorised officers or agents will not be responsible for any personal information submitted by you that is inaccurate, misleading, incomplete and not updated. Please procure the consent of third parties whose personal data is made available by you to us and you hereby agree and undertake to secure such consent.

Your personal data may be transferred and/or disclosed to our related corporation, Group of Companies, employees, representatives, the learning institutions and relevant authorities in connection and strictly for our Purposes and all such other purposes that are related to the Purposes and also in providing services, maintaining and storing records.

We shall retains personal data for as long as necessary for its legitimate business purposes, and as otherwise permitted by applicable law. Any personal information retained by us shall be destroyed and/or deleted in the event such information is no longer required for the said Purposes.

You may, to the extent permitted under the Act, request for access and/or any reasoned correction subject to a reasonable administration fee to be imposed at our absolute discretion, and on terms and conditions which we may prescribe from time to time.

For communications regarding this Notice and your Personal Data, please direct your communication by writing to us at the following address:

Head of Compliance Department

Cosmopoint Sdn Bhd
Level 20,
Menara Tun Ismail Mohamed Ali,
No.25 Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2604 6000
Fax: 03-2604 6060
e-mail address: compliance@cosmopoint.com.my

________________________________________

NOTIS AKTA PERLINDUNGAN PERIBADI 2010 DAN PRIVASI

Cosmopoint Sdn.Bhd. sedang menjalankan satu usaha untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Akta ini telah diperkenalkan oleh Kerajaan Malaysia untuk mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial. Akta ini memerlukan pihak kami memaklumkan anda tentang hak anda bagi data peribadi yang sedang diproses atau yang akan dikumpulkan dan seterusnya diproses oleh kami dan tujuan pemprosesan data. Akta ini memerlukan kami mendapatkan kebenaran anda untuk memproses data peribadi anda. Kami adalah komited menghalang data peribadi individu daripada digunakan dengan tidak sepatutnya, dan memastikan pematuhan undang-undang, dan keperluan peraturan bagi data peribadi, dan privasi.

Kami akan memproses data peribadi bagi tujuan-tujuan berikut (yang mana akan termasuk tujuan-tujuan yang berkaitan dengan tujuan-tujuan tersebut) (“Tujuan-tujuan tersebut”):

  • Untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda
  • Untuk memberikan maklumat produk dan perkhidmatan Cosmopoint Sdn. Bhd., Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMUC) dan kolej Cosmopoint
  • Untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan kami
  • Untuk mentadbir penyertaan anda di dalam sebarang pertandingan/program yang dianjurkan oleh kami
  • Untuk menghantar kepada anda mesej promosi dan tawaran istimewa produk dan perkhidmatan kami
  • Untuk lebih memahami keperluan anda sebagai pelanggan kami
  • Untuk tujuan keselamatan dan mencegah penipuan
  • Untuk analisis statistik,kajian pasaran dan analisis trend
  • Untuk tujuan memprofil keutamaan anda
  • Untuk aktiviti kewangan dan pemasaran
  • Untuk tujuan tadbir urus korporat kami
  • Untuk berkomunikasi dengan anda
  • Untuk memberi maklum balas kepada pertanyaan anda
  • Untuk penyimpanan rekod dalaman dan aktiviti dalaman Cosmopoint Sdn. Bhd.
  • Untuk penyimpanan rekod dalaman dan aktiviti dalaman KLMUC dan Kolej Cosmopoint, seperti untuk pendaftaran, permohonan penangguhan, permohonan untuk ‘drop’/pengeluaran, permohonan pemindahan, permohonan pemindahan kredit, penukaran program, program latihan, peperiksaan, keputusan, penempatan asrama, aktiviti-aktiviti pelajar dan lain-lain proses dalaman dan aktiviti-aktiviti berkaitan.
  • Untuk menilai permohonan kerja anda

Data peribadi anda dan lain-lain maklumat (secara kolektif, “Data Peribadi”) akan dikumpulkan daripada borang dalam talian, permohonan dalam talian, borang pendaftaran atau borang maklumbalas semasa anda melayari laman web Cosmopoint dan KLMUC, permohonan untuk mendaftar kursus/program di premis KLMUC dan Kolej Cosmopoint kami, pameran bergerak, pameran dan/atau diserahkan kepada kami oleh pihak ketiga. Anda mungkin diperlukan untuk membekalkan kepada kami dengan nama anda, nombor kad pengenalan, nombor paspot, nombor telefon, alamat e-mail, kursus/program, alamat surat-menyurat/tempat tinggal dan negara/negeri asal, termasuk sebarang maklumat tambahan yang anda perlu serahkan, boleh digunakan dan diproses oleh kami.

Memproses data peribadi bermaksud mengumpul, merekod, memegang atau menyimpan data peribadi atau melakukan sebarang operasi atau set operasi ke atas data peribadi.

Kegagalan untuk membekalkan kami dengan data peribadi berkenaan, pihak kami mungkin tidak boleh memproses dan/atau mendedahkan data peribadi untuk sebarang Tujuan-tujuan tersebut di atas. Dengan membekalkan kepada kami data peribadi anda, anda telah dianggap memberikan kebenaran untuk kami mengumpulkan, pengekalan dan/atau memproses data peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan tersebut di atas dan anda mengaku bahawa anda telah membaca, memahami dan menerima pernyataan-pernyataan dan terma-terma yang terkandung di dalam ini. Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik kebenaran atau menghadkan kami memproses data peribadi anda dengan memaklumkan kami.

Data peribadi yang dikumpulkan oleh kami dianggap sebagai tepat sehingga dan melainkan jika anda memaklumkan kami sebaliknya. Anda perlu memastikan bahawa semua maklumat peribadi yang dibekalkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, tidak mengelirukan, telah dikemaskini dan lengkap dalam semua aspek. Bagi mengelak keraguan, kami dan/atau Kumpulan dan/atau pekerja-pekerjanya atau pegawai-pegawai yang diberi kebenaran atau agen-agen adalah tidak bertanggungjawab bagi data peribadi yang dibekalkan oleh anda sebagai tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemaskini. Sila dapatkan kebenaran pihak ketiga yang mana data peribadinya telah kami perolehi daripada anda dan anda bersetuju dan mengakujanji untuk mendapatkan kebenaran tersebut.

Data peribadi anda mungkin akan dipindahkan dan/atau didedahkan kepada perbadanan berkaitan, Kumpulan syarikat, pekerja-pekerja, wakil-wakil, intitusi-institusi pengajian dan pihak berkuasa berkaitan dan hanya untuk Tujuan-Tujuan tersebut dan semua tujuan-tujuan lain yang berkaitan dengan Tujuan-Tujuan tersebut dan juga memberikan perkhidmatan-perkhidmatan, mengekalkan dan penyetoran rekod-rekod.

Kami akan menyimpan data peribadi selama mana yang diperlukan bagi tujuan perniagaan yang sah, dan sebagaimana yang dibenarkan oleh undang-undang. Semua data peribadi yang disimpan oleh kami akan dimusnahkan dan/atau dipadamkan dalam mana maklumat berkenaan tidak lagi diperlukan bagi Tujuan-Tujuan tersebut di atas.

Anda dibenarkan, setakat yang dibenarkan oleh Akta, memohon akses dan/atau sebarang pembetulan beralasan tertakluk kepada yuran pentadbiran yang munasabah yang akan dikenakan mengikut budi bicara mutlak kami, dan atas terma-terma dan syarat-syarat yang akan kami nyatakan dari semasa ke semasa.

Bagi komunikasi berkenaan Notis ini dan Data Peribadi, sila kemukakan sebarang pertanyaan dengan menulis kepada kami di alamat berikut:

Ketua Jabatan Pematuhan

Cosmopoint Sdn Bhd
Level 20,
Menara Tun Ismail Mohamed Ali,
No.25 Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2604 6000
Fax: 03-2604 6060
Alamat e-mail: compliance@cosmopoint.com.my