Semesters

9 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

Semesters

9 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini menyediakan pelajar untuk peluang perniagaan, operasi, pengurusan dan pemasaran dengan menyediakan kerja kursus yang sengit yang menggabungkan kedua-dua pengalaman pembelajaran teori dan praktikal. Pelajar akan menguasai kemahiran yang boleh dipercayai yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya pengurusan dalam industri hotel dan restoran.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus STPM dengan Gred minimum C (GP 2.00) dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran, atau yang setara dengannya

Lulus dalam STAM dengan gred minimum Jayyid atau yang setaraf dengannya

Matrikulasi/Asasi dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Diploma (Tahap 4, MQF) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya. Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 5.0 dalam IELTS OR/Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 3 ATAU yang setaraf dengannya

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus STPM dengan Gred minimum C (GP 2.00) dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran, atau yang setara dengannya

Lulus dalam STAM dengan gred minimum Jayyid atau yang setaraf dengannya

Matrikulasi/Asasi dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya

Diploma (Tahap 4, MQF) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau yang setaraf dengannya. Pelajar antarabangsa dikehendaki mencapai skor minimum 5.0 dalam IELTS OR/Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 3 ATAU yang setaraf dengannya

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Introduction to Hospitality & Tourism Industry
  • Pembacaan dan Penulisan Akademik Peringkat Pertengahan
  • Pemikiran Kritikal dan Kreatif
  • TITAS (Malaysian)/Bahasa Melayu Komunikasi 2 (International)
  • Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
  • Hubungan Etnik (Pelajar Malaysia)

SEMESTER 2

  • Business Communication Skills
  • Sanitasi Makanan
  • Housekeeping Operations & Management
  • Principle of Management
  • Food and Beverage Management
  • Kemahiran Komunikasi Efektif/Bahasa Kebangsaan A

SEMESTER 3

  • Penulisan Teknikal
  • Operational Analysis for Room Division
  • Keusahawanan
  • Hospitality Crisis Management
  • Penyelesaian Masalah Secara Kreatif
  • Perakaunan Kewangan

SEMESTER 4

  • Catering Service Management
  • Hospitality Service Marketing
  • Leadership and Team Dynamics
  • Social & Human Skills Project
  • Club Management

SEMESTER 5

  • Research Methodology
  • Managing Human Resource
  • History and Culture of Food
  • Supervisions in Hospitality Industry
  • Quantity Food Management

SEMESTER 6

  • Tatacara Organisasi
  • Management Accounting
  • Legal Aspect in Hospitality Industry
  • Pengurusan Acara
  • Service Operation Management

SEMESTER 7

  • Personal Development
  • Hotel and Restaurant Franchising
  • Design and Layout of Foodservice Facilities

SEMESTER 8

  • Project Paper

SEMESTER 9

  • Latihan Industri

PROSPEK KERJAYA

Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Hotel dan Restoran akan memberi anda peluang kerjaya di mana-mana bahagian dunia. Kerjaya yang menarik, sambil menuntut kerja keras, menawarkan gaji yang menarik dan prospek kemajuan kerjaya yang cemerlang. Terdapat juga peluang yang luas untuk memperbaiki diri kerana anda akan dapat mengembara, bertemu orang ramai dan mendapat pendedahan antarabangsa. Dengan pengurusan hotel dan kemahiran yang berkaitan, anda boleh memilih daripada pelbagai jenis kerjaya di pelbagai peringkat pengurusan, penyeliaan dan operasi dalam industri perhotelan, perkhidmatan dan makanan dan minuman.

  • Pengurus Rumah Eksekutif
  • Pengurus Pejabat Depan
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Jualan
  • dan banyak lagi.

PROSPEK KERJAYA

Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Hotel dan Restoran akan memberi anda peluang kerjaya di mana-mana bahagian dunia. Kerjaya yang menarik, sambil menuntut kerja keras, menawarkan gaji yang menarik dan prospek kemajuan kerjaya yang cemerlang. Terdapat juga peluang yang luas untuk memperbaiki diri kerana anda akan dapat mengembara, bertemu orang ramai dan mendapat pendedahan antarabangsa. Dengan pengurusan hotel dan kemahiran yang berkaitan, anda boleh memilih daripada pelbagai jenis kerjaya di pelbagai peringkat pengurusan, penyeliaan dan operasi dalam industri perhotelan, perkhidmatan dan makanan dan minuman.

  • Pengurus Rumah Eksekutif
  • Pengurus Pejabat Depan
  • Pengurus Restoran
  • Eksekutif Jualan
  • dan banyak lagi.
enquire-now
Bachelor Of Science (Hons) In Hotel & Restaurant Management | KLMUC