Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

Semesters

8 SEMESTER

Affordability

PTPTN DISEDIAKAN

MATLAMAT PROGRAM

Program ini akan melengkapkan pelajar dengan kemahiran asas dan latihan yang diperlukan untuk menguruskan hal-hal tetamu, pengemasan dan operasi makanan & minuman secara berkesan dalam industri perhotelan. Pelajar akan turut mempelajari tentang tanggungjawab penyeliaan, membina asas dalam perniagaan dan juga membangunkan kemahiran keusahawanan.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) sekurang-kurangnya gred Maqbul dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan sekurang-kurangnya dengan CGPA 2.00 atau setaraf. Pelajar antarabangsa perlu memperoleh skor sekurang-kurangnya 4.0 dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) / Memperoleh Band 2 MUET atau setaraf dengannya.

KELAYAKAN KEMASUKAN

Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya 3 kredit dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) sekurang-kurangnya gred Maqbul dalam apa jua subjek, atau setaraf dengannya

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan

Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan sekurang-kurangnya dengan CGPA 2.00 atau setaraf. Pelajar antarabangsa perlu memperoleh skor sekurang-kurangnya 4.0 dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) / Memperoleh Band 2 MUET atau setaraf dengannya.

MODUL PROGRAM

SEMESTER 1

  • Pengajian Malaysia 2 (For Malaysian) / Bahasa Melayu Komunikasi 1 (International)
  • Pembacaan, Perbendaharaan & Tatabahasa 2
  • Pemikiran Kritikal & Kreati
  • Pengenalan kepada Hospitaliti & Pelancongan
  • Pengenalan kepada Keusahawanan

SEMESTER 2

  • Prinsip Moral & Etika Bahasa Kebangsaan A
  • Pembacaan & Penulisan Akademik Asas
  • Asas Teknologi Maklumat
  • Teori Makanan
  • Pengenalan kepada Kemahiran Kulinari

SEMESTER 3

  • Institusi Kekeluargaan
  • Drama & Peranan Watak dalam Bahasa Inggeris
  • Prinsip Pengurusan
  • Operasi Pejabat Pentadbiran

SEMESTER 4

  • Kemahiran Sosial Insan
  • Pemasaran Jualan untuk Hospitaliti & Pelancongan
  • Servis F&C
  • Operasi Pengemasan Penginapan

SEMESTER 5

  • Produksi Hotel & Servis Komersial
  • Pengurusan Makanan & Minuman
  • Pembangunan & Analisa Menu

SEMESTER 6

  • Pengurusan Acara
  • Perakaunan Kewangan 1
  • Pengurusan Sumber Manusia

SEMESTER 7

  • Kawalan Kos Hospitaliti
  • Pembangunan Profesional
  • Penyelenggaraan Hotel

SEMESTER 8

  • Latihan Industri

PROSPEK KERJAYA

Graduan akan dapat menceburi bidang kerjaya seperti berikut dan berbekalkan pengalaman, mampu menyandang jawatan eksekutif dan pengurusan dalam industri hospitaliti, pelancongan dan industri berteraskan perkhidmatan lain seperti restoran dan syarikat perhubungan awam. Bahkan bagi graduan yang ingin memulakan perniagaan mereka sendiri mampu berbuat demikian.

  • Koordinator Majlis
  • Penerbit
  • Pegawai Pentadbiran dan Penempahan Bilik
  • Pegawai Perhubungan Awam
  • Koordinator Jualan
  • Penyelia Penyelenggaraan Aras
  • dan banyak lagi.
enquire-now
Diploma In Hotel Management Malaysia | KLMUC